Energisystemer

Vores krop har konstant brug for energi, for at vi kan holde os i gang og kroppen virker optimalt. Når vi træner er målet at forbedre denne energiproduktion samt energiforbruget, så vi bliver mere effektive og alt går lidt nemmere. Målet for kroppen er at opretholde Homeostase (balance / ligevægt)

Groft set deler vi energisystemet op i 2:
Aerob = med ilt = langvarig energi
Anaerob = uden ilt = hurtig energi

Energien kommer fra forskellige kilder:
1) ATP (adenosintrifosfat) - 1-5 sekunder
2) CP (kreatin fosfat) - 5-10 sekunder
3) Kulhydrat - timer
4) Fedt - dage

Anaerob træning
Når du løfter tunge ting eller sprinter (kort varighed max 10 sek) så får du energien fra dit Anaerobe system og din primære energikilde er ATP og CP. Det er energi som du opbruger utrolig hurtigt og det kræver en god pause før du er klar igen.

Aerob træning
Når træningen er længere end få sekunder, så bevæger du dig over i det Aerobe system. Her er de primære energikilder kulhydrat og fedt.
Jo hurtigere din intensitet er jo mere kulhydrat bruger du. Jo langsommere jo mere fedt.
- Groft sagt.
En hurtig 3-5km løbetur eller din CrossFit træning er primært understøttet af energi fra kulhydrater. Hvorimod en længere gåtur er understøttet af fedt.

Vi kender sikkert alle sammen til situationen, hvor du har været til en CrossFit træning, men bare har følt dig totalt energiforladt og smadret. Det er ofte fordi du ikke har spist nok kulhydrater, så du ikke har energi nok til din træning.
Så dagens pro-tip må være at spise nok kulhydrater, så du har energi nok til at få en god træning.

Følg med her for flere træningsguldkorn ⭐️

Forrige
Forrige

High Intensity

Næste
Næste

Trust the Process