Fra kampsport til CrossFit

For 2,5 år siden skiftede Jon Steinar Bjørgvinsson bokseringen ud med en CrossFit box. Målet var især at tabe sig. Et mål, han indfriede hurtigt, da vægten gik fra at vise 90 til 70 kilo.

14706804_1866379150313308_1029674955237419424_o
Af Trine Dam

Fysiske udfordringer kan være mange ting.

For nogle er det at give den gas under en WOD. For andre er det at løbe et marathon eller give den alt, de har, i en boksering.

I mange år tilhørte Jon Steinar Bjørgvinsson den sidste gruppe.

Fra han var 18, til han var 27 år, dyrkede Jon kampsport – boksning, ju-jitsu og MMA. Han holdt det på hobbyniveau, men havde leget med tanken om at prøve kræfter med amatørkampe.

Men da kampene begyndte at sætte deres spor hos Jons kammerater, sagde han stop.

– En af dem havde ikke bokset mere end et par amatørkampe, da han begyndte at forandre sig, og hans tale blev sløret. Det ér meget ekstremt. En anden blev slået ud til en træning. Han var væk i et halvt år, husker Jon, der selv undgik ringen det sidste år af sin kampsportkarriere for at undgå flere slag i hovedet.

– Det var alt eller intet. Enten gør man det for at blive verdensmester, eller også gør man det slet ikke. Så ville jeg hellere lade være og finde en anden sport.

Ropeclimb blev en mental barriere

Den nye sport skulle vise sig at blive CrossFit.

Han fik sin debut i CrossFit-universet for 2,5 år siden. På det tidspunkt boede og trænede han i Aalborg og kendte på forhånd en smule til sporten.

Fra nogle af de andre i fitnesscenteret havde Jon dog hørt, at man blandt andet skulle klatre i reb, hvilket blev en stor mental barriere for ham.

– Jeg havde lyst til at prøve det, men jeg turde ikke. Jeg var overvægtig og havde været det, siden jeg flyttede hjemmefra som 18-årig og begyndte at fylde mig med pizza og cola og tage på druk i weekenderne. Jeg troede ikke, jeg ville være fysisk i stand til at kunne det, man skulle. Det lød bare lidt for ekstremt.

– Det kan måske lyde lidt mærkeligt, når man er vant til at slå folk i hovedet, griner han.

Ikke desto mindre gav Jon det en chance. Ikke mindst fordi han havde hørt om de resultater, andre havde opnået via sporten. Resultater, han også selv drømte om at opnå.

– Jeg havde lyst til at komme i form. Så til sidst tog jeg mig sammen og prøvede det, fortæller Jon.

Tabte sig 20 kilo på et år

Han husker stadig, hvordan han i starten havde svært ved overhovedet at kaste med en wall ball – en herrebold kunne han knapt nok få op over damestregen.

Allerede efter de første par måneder mærkede Jon dog tydelige resultater, og vægten begyndte også at røre på sig.

Da Jon var tungest vejede han således over 90 kilo. Efter det første år med CrossFit var vægten nede på 70 kilo.

– Det er altid lidt mærkeligt at gennemgå forandringer selv. Man ser jo på sig selv hver eneste dag, så det er ikke noget, man nødvendigvis lægger mærke til. Men så pludselig en dag kunne jeg se, at mit tøj sad lidt anderledes, og jeg blev nødt til at købe nyt, fordi det ikke passede længere, fortæller han.

skaermbillede-2016-10-17-kl-22-58-45
Billedet til venstre er taget for godt fem år siden, da Jon vejede over 90 kilo.

En komplet livsstilsændring

Vægttabet kom dog ikke ved hjælp af CrossFit alene. For at komme på arbejde cyklede Jon 14 kilometer hver dag. Og så var han allerede inden, han startede til CrossFit, begyndt at foretage nogle radikale ændringer i sin kost.

– Jeg fandt ud af, at en mand på min størrelse ikke skulle spise 4000 kalorier om dagen. Så jeg begyndte at tælle kalorier og satte et meget striks regelsæt for mig selv. Men det var helt sikkert CrossFit, der satte vægttabet i et nyt gear, fortæller Jon, hvis vægttab faktisk endte med at blive så stort, at han ikke længere følte sig tilpas i det.

– Jeg kiggede på min BMI, og den sagde, jeg skulle veje 70 kilo, så det var det, jeg gik efter. Men det var lige til den gode side – jeg blev alt for tynd. Jeg har det selv bedst, hvis jeg vejer mellem 75 og 80.

Fællesskabet er helt specielt

Af samme grund træner Jon i dag ikke for at nå en bestemt vægt. Han træner for at komme i endnu bedre form og for at blive en bedre crossfitter.

Siden Jon startede i CrossFit Hobro har han således fået blod på tanden i forhold til at deltage i konkurrencer og har på nuværende tidspunkt deltaget i to “officielle” konkurrencer – en First Timers-konkurrence i Horsens og RX’d BoobnBarbells i Herning for nylig.

– De gik okay, men viste også nogle klare svagheder, jeg skal arbejde på. Jeg har altid været et stort konkurrencemenneske, så CrossFit er også en måde, hvorpå jeg kan få aktiveret dét gen, siger han og tilføjer endnu en afgørende grund til, at det netop blev CrossFit, der fangede hans interesse efter at have dyrket den samme sport i næsten 10 år.

– Fællesskabet.

– Det er unikt. Jeg har kun boet i Hobro et års tid, og de venner, jeg har her i byen, har jeg fået via CrossFit. Hvis bare jeg trænede i et almindelig fitnesscenter og ikke var endt hos CrossFit Hobro, tror jeg, byen havde været meget kedeligere at bo i, fastslår Jon, der flyttede til Hobro i november sidste år på grund af sit arbejde.

– Det var meget anderledes, end det jeg kom fra. I de boxe, jeg tidligere har trænet i, var der mange unge, folk var vildt fitte, og det hele var meget intenst.

– I Hobro er der en mere familiær følelse. Det er alle mulige forskellige typer af mennesker, der træner her – både bedsteforældre, mødre, fædre og børn. Det virker ikke som om, der er en bestemt målgruppe. Det er bare folk i Hobro, der gerne vil træne, tilføjer han.

14700878_1865157287102161_7735715667463873196_o
Jon har deltaget i to officielle konkurrencer, siden han startede hos CrossFit Hobro sidste år. I fremtiden er Jon ikke i tvivl om, at der venter endnu flere skalerede konkurrencer, imens han opbygger styrke og teknik til at være med på RX-niveau.